teplota GPU a stabilizacniho?FETu

Jakákoli problematika co se týká Voodoo 3 čí Velocity 100/200

Moderátor: ps47

Odpovědět
DAN2
Kontaktovat uživatele:

teplota GPU a stabilizacniho?FETu

Příspěvek od DAN2 »

Ahoj,
dnes jsem si koupil tuto grafiku: http://3dfx.cz/collections/no-x.htm

chtel jsem si vyzkouset legendu-voodoo. sehnal jsem ji dost tezko v bazaru za 600,-, takze o jeji minulosti nic nevim, prohnal jsem pres ni 3dm01, pozoroval jsem velmi lehke artefakty v obraze, ale test probehl OK s vysledkem 2000bodu :shock: (A64 3000+). Co me ale zarazilo je teplota pasivu na GPU, je tak teply, ze se na nem da udrzet prst sotva 4s. Daleko horsi je teplota pasivu na tom FETu v leve horni casti, je tak horky, ze se ho temer neda dotknout, max. 1s. To vse pri bezne praci v desktopu - hrat na tom nehodlam.

dotaz zni, jsou tyto teploty "normalni", vydrzi karta s temito teplotami bezet 24/5? napadlo me dat na pasiv GPU maly vetracek, ten by to vyresil, ale co s tim FETem? ten je doslova jak petnik. diky
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

nazdar.najprv si oprav link :wink: .predpokladam ze mas voodoo3 2000/3000 PCI,tieto karty naozaj topi az strach,nimene vydrzat by to mali (heatspreader pcb).pridanie vrtule ale rozhodne neuskodi,a prievanom v skrini tiez nic nepokazis..
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Obecně je taková teorie, že Voodoo se na novejch strojích dost zahřejvaj. Na čip by malej větráček určitě neuškodil. A co se týče toho FETu, tak ty bejvaj horký, ale jestli se ti to nezdá, tak tam dej větší pasiv, tenhle bejvá přilepenej takovim slizkym lepidle, co jde při troše snahy utrhnout.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

z v2/3/4 PCI sa mi v novej masinke pece len voodoo3,takze to tiez asi zavisi od viacerych faktorov..
ObrázekObrázek
DAN2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DAN2 »

teda to byl fofr, tady to zije. mam tuhle:

http://3dfx.cz/collections/no-x/v3_2k_sgr.jpg

co jsem tak koukal do bazarku tady, tak za 600,- jsem ji koupil dost draho... ale byl dost problem ji sehnat, takze jsem byl rad ze jsem vubec na nejakou narazil, vsude mi tvrdili, ze jakmile se nekde neco takovyho objevi, je to hned pryc.

ty teploty me desej, nerad bych o ni prisel a to me nenapadlo si na ni sahnout kdyz na ni bezel 3dm01. mam ji pod Wxp s original xp driverama, ma cenu davat jine? hrat na tom prakticky nehodlam. treba by to s jinejma tak netopilo, to je ale asi blbost. funguje na ni power strip/riva tuner nebo neco podobnyho? zkuil bych ji podtaktovat, chudinku
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

XAN píše:Obecně je taková teorie, že Voodoo se na novejch strojích dost zahřejvaj.
eee. To je bug Voodoo 2 a Banshee (podle některých zdrojů i V1/Rush), ale ne V3. Na té nbyl na 100% opravený.

DAN2: V3 se zahřívá nezávisle na sestavě, takto vysoká teplota je normální a karta je na ní stavěná. Defektní V3 nejsou časté, ale stát se to může a pokud si jsi jistý, že artefakty jsou chyba karty, tak jí radši vrať (btw. artefakty v 3DMark01 obzvlášť v game testu 1 jsou normální, není to chyba hardwaru, posuzuj to spíš podle her jako Unreal, Unreal Tournamnet, Quake III atp.)

edit: jestli se ti SGR verze zdá horká, tak bys měl zkusit SDR. Ta nemá PCB navržený jako heatspreader, takže je ještě teplejší. O ten malý heatsink jsem se jednou spálil, že to bylo ještě pár dní vidět na kůži :-)
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

s nejakými prestávkami mám SDR v PC už 5 rokov a zatiaľ v pohode, ale pečie jak sviňa - to je fakt :wink:
no a čo, hlavne že je fanless :P
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

ja len dodam ze default xp driver ma zmysel len ked to pc ides pouzivat iba na office a surfovanie.pokial chces nejaku serioznu funkcnost (gamma,overlocking),treba tam dat nejake skutocne ovladace..
ObrázekObrázek
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

ps47 píše:ja len dodam ze default xp driver ma zmysel len ked to pc ides pouzivat iba na office a surfovanie.pokial chces nejaku serioznu funkcnost (gamma,overlocking),treba tam dat nejake skutocne ovladace..
Mno mám pocit, že tuhle kartu použije stejně jako já a že to nebude primární karta v tom počítači.
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
-HoNY-
Certifikovaný nVidiot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

On to není FET je to normální lineární stabilizátor... ja to trošku napravil tím že sem ho podmazal silikonovou pastou a roztáhl žebra chladiče, teplota šla docela dolů ;-)
Hlupáci kradou peníze, nVidioti myšlenky.
DAN2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DAN2 »

2hony: neco takovyho mam v planu, predpokladam, ale ze prechod tepla mezi tim tranzistorem a chladicem je perfektni - vzhledem k tomu, ze je ten chladic zhavej jak petak, coz znamena ze tam nejaka psta asi bude. Spis me napadlo ho vymenit za vetsi, ale bojim se ozdelat ten sroubek, aby nahodou nedoslo k tomu, ze za tu dobu a tou teplotou uz bude pcb tak vyhraty, ze zkrehne, pripadne bude ten chladic do nej zapecene a ja ho rozlomim nebo dojde k oddeleni jednotlivych vrstev a karta bude KO. nejjednodussi by asi bylo zohybat ty zebra tak ,aby nebyly v rade za sebou, aby pres ne mohl lepe proudit vzduch.
-HoNY-
Certifikovaný nVidiot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

DAN2 píše:2hony: neco takovyho mam v planu, predpokladam, ale ze prechod tepla mezi tim tranzistorem a chladicem je perfektni - vzhledem k tomu, ze je ten chladic zhavej jak petak, coz znamena ze tam nejaka psta asi bude. Spis me napadlo ho vymenit za vetsi, ale bojim se ozdelat ten sroubek, aby nahodou nedoslo k tomu, ze za tu dobu a tou teplotou uz bude pcb tak vyhraty, ze zkrehne, pripadne bude ten chladic do nej zapecene a ja ho rozlomim nebo dojde k oddeleni jednotlivych vrstev a karta bude KO. nejjednodussi by asi bylo zohybat ty zebra tak ,aby nebyly v rade za sebou, aby pres ne mohl lepe proudit vzduch.
ne muzes to normalne sundat, nezkrehlo to dej tam vetsi hlinik ale davej pozor aby nezklatoval nektera mista holeho PCB... kdyztak ho podloz slidovou podlozkou za par Kč ;-)
Hlupáci kradou peníze, nVidioti myšlenky.
Opty
Linux user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Opty »

ocekavam v3 2000 a jak to tu ctu tak sem trosku zdesenej protoze ja sem na teplotu dost vysazenej :) btw kdyz dam na ten pasiv vetrak nepripece se mi? :D

EDIT: radsi ani nemluvim o pretaktovani... btw samozrejme ze je to pci verze takze asi topeni :(
Signature still in development... GPU/VPU collection: 3Dfx Voodoo2 PCI: 2x Diamond Monster in SLI (a.k.a. Megamonster), Creative 3D Blaster, A-Trend | 3Dfx Voodoo3 2000 PCI | 3Dfx Voodoo5 5500 PCI (single board SLI) | 3Dfx VoodooTV FM | ASUS Radeon X850XT (PE capable) | ATI 3D Rage IIC PCI | 2x Intel i810 (on-board) AGP | Jetway Radeon 9550XT AGP | nVidia Riva TNT2 M64 PCI | Quantum3D Obsidian X-24 PCI (single-slot Voodoo2 SLI) | Sapphire Radeon X550 PEG | SiS 6326 PCI | Trident TVGA8900 ISA
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Jojo, hodíš ji do systému, spustíš UT, necháš tak deset až dvanáct vteřin běžet a k pasivu přiložíš větrák. Ten se ihned připeče a nemusíš nic šroubovat ani lepit. Jen je třeba ho okamžitě zapnout, nebo by se po dalších 10-12 vteřinách roztekl. :D

Teď vážně - pokud chceš taktovat, chladič neuškodí, ale při normálním provozu určitě není třeba ;-)
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Opty
Linux user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Opty »

no-X píše:Jojo, hodíš ji do systému, spustíš UT, necháš tak deset až dvanáct vteřin běžet a k pasivu přiložíš větrák. Ten se ihned připeče a nemusíš nic šroubovat ani lepit. Jen je třeba ho okamžitě zapnout, nebo by se po dalších 10-12 vteřinách roztekl. :D
:lol: :lol: :lol:
no-X píše:Teď vážně - pokud chceš taktovat, chladič neuškodí, ale při normálním provozu určitě není třeba ;-)
pokud bude pect stejne jako tnt2 m64 do pci tak je to v pohode :)
Signature still in development... GPU/VPU collection: 3Dfx Voodoo2 PCI: 2x Diamond Monster in SLI (a.k.a. Megamonster), Creative 3D Blaster, A-Trend | 3Dfx Voodoo3 2000 PCI | 3Dfx Voodoo5 5500 PCI (single board SLI) | 3Dfx VoodooTV FM | ASUS Radeon X850XT (PE capable) | ATI 3D Rage IIC PCI | 2x Intel i810 (on-board) AGP | Jetway Radeon 9550XT AGP | nVidia Riva TNT2 M64 PCI | Quantum3D Obsidian X-24 PCI (single-slot Voodoo2 SLI) | Sapphire Radeon X550 PEG | SiS 6326 PCI | Trident TVGA8900 ISA
Opty
Linux user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Opty »

tak mi dneska dosla... 3dmark 2001 2135 bodu :roll: (a64 3000+)

teplota pri zatezi asi 66 stupnu a v klidu jen o par stupinku min: 61 (vetrak na cpu naplno) nebo 63 (zregulovany)... mereno cidlem z ec ml5412 zastrcenym mezi zebra pasivu na gpu ale mam pocit ze to cidlo neni moc presne takze ty vysledky sou +/-

ale jinak je to moc dobra karticka hned sem si na tom zaparil csko v 1024x768 a pohoda :)
Opty
Linux user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Opty »

no-X píše:
XAN píše:Obecně je taková teorie, že Voodoo se na novejch strojích dost zahřejvaj.
eee. To je bug Voodoo 2 a Banshee (podle některých zdrojů i V1/Rush), ale ne V3. Na té nbyl na 100% opravený.

DAN2: V3 se zahřívá nezávisle na sestavě, takto vysoká teplota je normální a karta je na ní stavěná. Defektní V3 nejsou časté, ale stát se to může a pokud si jsi jistý, že artefakty jsou chyba karty, tak jí radši vrať (btw. artefakty v 3DMark01 obzvlášť v game testu 1 jsou normální, není to chyba hardwaru, posuzuj to spíš podle her jako Unreal, Unreal Tournamnet, Quake III atp.)

edit: jestli se ti SGR verze zdá horká, tak bys měl zkusit SDR. Ta nemá PCB navržený jako heatspreader, takže je ještě teplejší. O ten malý heatsink jsem se jednou spálil, že to bylo ještě pár dní vidět na kůži :-)
jen bych dodal moje zkusenosti:

v3 2000 pci
- nove pc (a64): prst se neda udrzet dele nez par vterin (a to skoro doslova)
- stare pc (p2): prst se da udrzet do te doby nez to cloveka prestane bavit

takze s temi 100%-ty bych to videl ponekud mlhave...
Odpovědět