Koukám a divím se, že tu nemáme thread pro tenhle grafický čip. Osobně ho považuju za vůbec to nejrevolučnější řešení, jaké kdy 3D trh potkal a na celým fóru nemáme nic, krom...
Což je velká škoda. Takže stručně - byl to čip navržený v roce 96, karta měla být vydána v roce 97, ale nedostala se na thr. Existují funkční prototypy, funkční drivery, existují i velmi strohé testy, ale z neznámých důvodů se karta prodávat nezačala a OAK nějakým způsobem skončil...swarm píše:Co ty si všechno nepamatuješ...to já mám problém si vzpomenout, co bylo včera .no-X píše:Tak dodali něco jiného. Třeba informaci, kde skončil návrh OAK WARP5swarm píše:Někteří tam jsou a nedodali ani tu jednu .
Co byl ten zázrak - WARP5 používal region-based architekturu (něco jako tile-based rendering, tzn. scéna zpracovává v malých čtverečcích/obdélníčcích, pro jejichž vykreslení dostačuje velmi malá paměť integrovaná v grafickém jádře - takže paměťová sběrnice není prakticky vytěžována a nebrzdí rendering).
Narozdíl např. od PowerVR byl OAK dál - WARP5 nejen že neměl nedostatky, se kterými se PowerVR potýkalo ještě v roce 2000, tedy limit v počtu polygonů na jednu tile (obdélníček), ale navíc podporoval i plnohodnotný sub-pixel anti-aliasing, který dokázal bez problémů díky této architektuře po výkonnosntí stránce zvládnout. Není známo kolik vzorků používal, ale podle jediného (bohužel příliš komprimovaného screenshotu) dochovaného screenshotu minimálně 8, tzn. FSAA 8x v roce 1997 bez dopadu na výkon...
Čip dál podporoval filtraci textur - bilineární, trilineární(!!!) i mip-mapping, on-chip texture cache optimalizovaná pro trilineární filtraci. Z-Buffer byl 24-bitový(!), samozřejmě díky region-based konceptu čip podporoval kompletní HSR, takže nevykresloval povrchy, které nebudou v obraze vidět.
proč jsem si na to ale vzpomněl - úplnou náhodou jsem našel press-release k tomuhle čipu, takže pokud to někoho zajímá, doporučuju na to mrknout. Jen pozor - po přečtení možná budete nas*aní, že mnohé technologie, které měl OAK implementované v roce 97 v čipu, který nemohl mít snad ani jeden milion tranzistorů, nenajdeme ani na dnešních čipech, které se blíží půl miliardě trazistorů a které jdou stále tou neefektivní cestou SGI-like architektury.
http://www.findarticles.com/p/articles/ ... i_19510413
http://www.findarticles.com/p/articles/ ... 10413/pg_2