Ebay-ako nakupovat hardware (a ine) cez Ebay #2

není co dodat

Moderátoři: no-X, Moderátoři

Odpovědět
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Ebay-ako nakupovat hardware (a ine) cez Ebay #2

Příspěvek od ps47 »

ad cas letici rychle, dnes som reportoval nejake drobne problemy v jednom SS2 projekte, autor sa na to mrkne, ale moze to chvilu trvat, lebo ma prveho vnuka.

budem uprimny, skutocne neviem ako na nieco take reagovat.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

ps47 píše: stř dub 14, 2021 11:43 am bla bla... clo clo... bla bla... daň daň... bla bla
Při té příležitosti se do toho vmísím i já (jo, po tolika letech, nefungoval mi nějakou dobu login, tak jsem to vzdal a ejhle, přišel mi nedávno mail). Minimálně na území ČR se ono proclívání od 22€ ještě trochu prodlouží, což je fajn, protože mám na cestě stále nějaké ty zatoulané balíky. O kolik dní či týdnů se to protáhne, to záleží na našich záchododárcích.

Ebay je a ještě asi chvilku nějakou dobu bude zdroj některých dílů do strojů, ke kterým se v ČR špatně shání díly. Naštěstí jsou kolegové z UK docela dobře zásobeni a nemčouři se také někdy dají. S UK je to veselé už od začátku tohohle roku, ale fajn na tom je, že pokud to jde přes PitneyBowes, tak se to zdaní a zeclí už na území UK (čili ebay už započte všechny poplatky) a k domu přijede balík přes DPD, jak kdyby to bylo vnitrostátně. Nevím jestli se to nějak nevylepší po úpravě legislativy, ale něco mi říká, že ne, funguje to zřejmě celé automaticky pomocí eBaye.

S čínou je to složité, také si myslím, že se zhoršili, jak co se týče dostupnosti, tak i shodou předmětu s informacemi na prodejní stránce. Každopádně stále jsem tam nakoupil spoustu "krámů" které bych v ČR nebo EU nesehnal a nebo se slušnou vysokohorskou přirážkou, takže nějakou tu odchylku ještě akceptuji (byť odchylky z posledních dvou měsíců už jsou na pováženou).

Nad čím jsem ale poslední dobou uvažoval, jak by vypadala taková přeprava 30Kg spektráku z US do čechistánu, protože někdy to tam i po započtení oseru s daní vyjde stále levněji, jak přes české překupníky a prodejce. Zatím jsem vyzkoušel pouze 30Kg PA zesik z UK a ten prošel bez ztráty kytičky (ještě v době, kdy to bylo v EU). Pán z DPD na ten balík nerad vzpomínal.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

..po dlhsej dobe som nabehol na ebay s cielom doplnit stavy redukcii a inych drobnosti, a ejha, ku vsetkemu co je mimo EU sa automaticky prirata DPH. cize usb volovina z ciny za 4 kacky je zrazu za 5 kaciek.

toto je prakticky likvidacne, co sa mna tyka. hello aliexpress..

plus drobna poznamka, pokial pri platbe ebay vyhodi okno s vyberom meny (predajca predava v USD, ale moje konto je v EURO), mierne sa oplati vybrat to co clovek ma v ramci paypalu nastavene ako primarne (u mna euro).
ObrázekObrázek
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

ps47 píše: čtv čer 09, 2022 2:56 pm ..po dlhsej dobe som nabehol na ebay s cielom doplnit stavy redukcii a inych drobnosti, a ejha, ku vsetkemu co je mimo EU sa automaticky prirata DPH. cize usb volovina z ciny za 4 kacky je zrazu za 5 kaciek.

toto je prakticky likvidacne, co sa mna tyka. hello aliexpress..
Jojo, je to tak. Problém je, že to rozumně funguje jen s dovozem z UK. Čajnu "nám" proclí znovu ČP, pokud člověk není proaktivní a nějakým záhadným způsobem mu funguje i tracking number. Od té doby jsem z čajny objednal jen to nejnutnější, předzásoboval jsem se dopředu roky před tím, páč jsem tušil, že to bude ojeb.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

jj, to som presne tusil, pred domacim colnikom to teda cloveka neochrani. nice.
ObrázekObrázek
socket

Příspěvek od socket »

bez problemov uz je len zbozi na ebay.de
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3300 Toshiba 6ns)
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3700 Samsung 6ns)
AMD Opteron 800MHz/256kb PGA754 0147 [nov 2001]
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

iba ist na ebay.de ti nepomoze, predajca musi mat tovar v EU lokacii, inak to tam hodi tu 20% VAT.
ObrázekObrázek
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

ps47 píše: čtv čer 09, 2022 3:06 pm jj, to som presne tusil, pred domacim colnikom to teda cloveka neochrani. nice.
Ono by se to mělo (minimálně v ČR) nějak přes tu celničku řešit. Jenže musí sedět číslo balíku, navíc oni myslím chtějí to české, které ale člověk dopředu neví. Mezitím to navíc projde přes x dalších přepravců, takže těch čísel to dostane tuny. Já na to rezignoval, z čajny prostě už prakticky nic neberu a tím je to vyřešené.

Naopak to skvěle funguje z UK. Člověk to zaplatí, zároveň se strhne výpalné čechistánu a výpalné za proclení. Potom jen přijede borec z DPD a balík doručí. Jasně, doprava už není libových 80-250Kč, ale klidně i pětibába (takže je ČP v tomhle směru furt levnější), ale vadil mě ten celní oser s focením dokumentů, ta brutální doba kterou se to válí v praze a celkově tím, jak to NEfunguje.

Jinak ČP funguje dobře, nic mi neztratili, nerozflákali a tak. Jen ta forma vybírání výpalného tomuhle státu mi přijde ujetá (ostatně jako spousta státních institucí).

PS: občas objednám něco z US. Mám takovej oblíbenej e-krám s muzikou, ti si taky s vidinou menšího oseru pro zákazníka strhnou daň už při nákupu zboží, jenže pak to znova ČP proclí. Takže takové CD v hodnotě pětistovky, pak vyjde kolem jednoho palackého (daň při nákupu, doprava, česká daň (odvozena z částky: zboží+daň+doprava) s poplatkem za vyřízení cla). Pak onen kýženej blištivej koláč vybalíte a uvidíte obří samolepku "made in czech republic", no není na tom světě krásně? :)
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

heh. jo.

ja inak drobny bordel uz hodnu chvilu beriem z aliexpressu, a zatial ziaden problem. jediny zadrhel je ze im musis dat do systemu platobnu kartu, a obycajnu (napojenu na bankovy ucet) by som im nezveril ani omylom - mam tam PaySafe kartu, ktora nie je napojena na nic, ked potrebujem platit tak sa kupi dobijaci kupon v PNS, nasype sa to do karty, zaplati sa a karta je zasa (prakticky) prazdna, cize v pripade odcudzenia utocnik ziska tak dve az tri eura. poplatok je 4% z kazdej transakcie plus 10e rocne.

drahsie veci nic moc, parkrat sa mi napr stalo ze som kupil viac kusov handheld konzoli, a PO nakupe mi predajca vyrubil extra postovne (tu mas link na buy now akciu s extra postovnym, ak nekupis nic neposlem), raz som to stornoval cele (peniaze sa vratili), raz som mu to zaplatil. je to tak trochu divoky zapad, ale holt tie polovicne ceny za to casto stoja.
ObrázekObrázek
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Nemusis tam mit ulozenou kartu. Ja na AE platim uz leta selfdestruct kartami Revolutu, je to v EUR (pro nas tady v nasem 18. stol. obzvlast dulezity) a jedna transakce a puf, karta se vypari beze stopy, zcela zdarma, zadny poplatky, zadny dobijeci kupony z trafiky jak v devadesatkach.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

to vobec neznie zle, asi to mrknem - diky.

inak na ebayi som skoncil aj ako predajca, pozadovali priame napojenie bankoveho uctu a to som nebol ochotny. cize v podstate bye-bye ebay teraz s tou VAT.
ObrázekObrázek
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Ja za historii protocil nizsi tisicovky transakci skrze eB i AE (prevazne soucastky na pocitace i mobily, nahradni dily i prislusenstvi, elektronicky komponenty, stuff like that. V radu dolaru vetsina, sem tam v radu stovek dolaru treba displaye k drazsim notasum) a z moji statistiky vychazi eB o kousek stabilnejsi a spolehlivejsi, tam se mi napriklad nikdy nestalo, ze mi nejakej balicek prisel po 10 mesicich (fakt). eB se mi vzdycky zdala o nejaky ten cent drazsi, ale po pravde, v tech dolarovych polozkach jsem se na to nikdy extra nesoustredil. Refund policy maji +/- shodnou a spolehlivou, vyhledavani oba priserny, to absurdni UI obou, kdyz ho po letech clovek zna, se da holt zkousnout. eBay nema dva ruzny chaty na komunikaci s nekym, kdo vubec neumi anglicky, to je preci jen slusny plus. AE je zase o neco lepsi v bulk prodeji. Zaver je, ze za me jsou to temer identicky sluzby a rozdily mezi nima jsou skoro zanedbatelny, pokud se clovek zrovna nesnazi zbohatnout nakupem koralku za cent v Cine a prodejem za dva v EU.

Jenze, ja tam hodne nakupoval proste proto, ze slo o veci, co se tady driv koupit nedaly. Dneska se spousta z toho da poridit i tady, mnohem draz ale zase hned a s jistotou, takze jsem tam nakupy hodne upozadil. Veci k 3d tisku, k bastleni, elektronice...Jasne ze jsou v EU dily drazsi, nekdo je totiz musel nakoupit, skladovat, udelat eshop. A malokdo chce na novou baterku nebo display cekat mesic dva, tak proste casto nakupuju na ruznych Dratkach, Amazonu a pod., uz to neni soutez o co nejlevnejsi nakup za kazdou cenu. Presto, kdyz chci do nejakyho projektu treba doprava zahnutej USB-B kabel kterej se da otacet, porad ho nedostanu jinde nez u cinana.:-)
socket

Příspěvek od socket »

ps47 píše: čtv čer 09, 2022 11:39 pm iba ist na ebay.de ti nepomoze, predajca musi mat tovar v EU lokacii, inak to tam hodi tu 20% VAT.
ano, tak som to myslel.
ak potrebujem nieco lacne a bezne, tak to kupim niekde na svk, a ak je nieco drahe a vzacne mimo EU, behnem si pre to osobne. :)
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3300 Toshiba 6ns)
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3700 Samsung 6ns)
AMD Opteron 800MHz/256kb PGA754 0147 [nov 2001]
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

Ren píše: pát čer 10, 2022 11:08 pm Ja za historii protocil nizsi tisicovky transakci skrze eB i AE...
Přesně tak. Ono už když tady začaly pomalu růst všelijaký přeprodejci s cenama v násobcích toho, co bylo z čajny napřímo (jedno jestli přes ebay, BG, ali, ...), tak furt se ta čajna vyplatila, protože se mi nestalo, že by mi něco z čajny stopnul celník (teda pravda, měl jsem zálusk na větší CNC frézku, tam se obávám že při váze balíku 20+Kg by asi neuvěřili ceně pod 20€). Občas jsem už i v té době bral z US, to byl ale neskutečnej voser. Čert vezmi výpalný státu, ale neskutečně mě vytáčelo to dokazování, papíry, podpisy (do prahé to mám daleko).

Poslední dobou točím akorát eBay zpravidla UK nebo EU, z US jsem dlouho nic nebral, mimo ty stříbrné kolečka. Dokonce mi došlo i podrápané plastové kolečko (vinyl) od ruského medvěda, než začal vyvádět ty píčoviny, co vyvádí teď. Kdybych teď potřeboval nějakou "e-waste" cetku, tak bych už asi zvažoval, jestli nějakej ten drátek, kondík a podobný šmeliny využiju, protože už VĚTŠINOU nemají ceny v násobcích té "čínské", ale člověk se dostane na koeficient 1,2× a podobně, to se zkousnout dá. Blbý je, že všelijaký náhradní díly, třeba k enterprise krámům, člověk opravdu sežene spíš z toho eBaye, naštěstí britové toho mají na skladu dost a germáni taky občas překvapí.

V ebay systému mám svoji kartu, nikdy jsem s tím problém neměl, tam mě to v podstatě nijak nevadí. Už jsem i párkrát refundoval, takže mi to logicky zase na tu kartu přistálo (paradoxně někdy kvůli kurzu i víc, než před nákupem). Z alíka jsem nic nebral, vycházel tou dobou hůř a pak už jsem byl krámy předzásoben dost, takže účet je, ale na nic nedošlo. BG byl úlet už v době, kdy to bylo čerstvý, nebyl levnej, jen na to kdejakej blbec dělal promo. Pak byl myslím ještě dealextreme? a ten taky nějak vyšuměl jako BG. Wish už byl zcela mimo můj obzor, cenově naprosto mimo a nejsem tak úplně cílovka toho, co tam nabízí.

Co jsem však začal na všelijaké krámy používat, tak ksichtokniha skupiny. Zatím jsem se spálil v podstatě jen jednou a povedlo se mi sehnat krámy za cenu, za kterou bych to na jebaji nebo aukru fakt nesehnal. Často jsem pak v kontaktu s tím daným prodejcem, někteří i přiznali, že jsou to šroťáci (což mi upřímně nevadí, pokud to nejsou hovada co nic netuší) a dá se s nimi rozumně obchodovat. Má to jen ten "nešvar", že člověk se opravdu "zašpiní" od toho průjmu, který se na něj valí ze všech stran (asociální sítě, prostě, no!).
wolf00
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

Doba kdy jsem kupoval hw z aukcnich serveru je pro me pryc,nahromadilo se mi zhruba 2.5 boxu jen grafiky od pci pres agp po pci-e neco jsou i zbytky po upgradu mych pc,ted realne pouzivam jen sestavy s gpu. Z aukra jsem kupoval Fire pro pci-e expres (r5) a monitor od Hp.
mb asrock a75m amd x6 3670be 4gb ram ati 6530 ,hdd 1tbb sgt,zvuk creative x-fi extreme audio case z-7

patriot xt 8/16/32
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

potvrdzujem dvojite preclenie na pokusnej zasielke z GB, cize blbina za 3.3e plus ebay clo 0.7e plus lokalne clo 2e (!) je dokopy 6e, yeeeah, ebay mimo EU skoncil.

zo srandy skusim tie dve eura reklamovat, dam vediet.

//ok, je to trochu inak - v ramci ebayu som zaplatil dph, co zasielku oznaci IOSS cislom, ktore potom skutocne lokalna colnica zachyti a zasielku oslobodi od dalsieho cla. vtip je v tom ze po buchnuti razitka niekto musi zaplatit postovne k zakaznikovi, a preco by nieco take platili colnici, ze ano.

cize zanedbatelny problem ak clovek kupuje vec za stovku, ale pri drobnom bordeli to bez problemu navysi cenu skoro dvakrat.
ObrázekObrázek
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

ps47 píše: pát črc 01, 2022 12:57 pm //ok, je to trochu inak - v ramci ebayu som zaplatil dph, co zasielku oznaci IOSS cislom, ktore potom skutocne lokalna colnica zachyti a zasielku oslobodi od dalsieho cla. vtip je v tom ze po buchnuti razitka niekto musi zaplatit postovne k zakaznikovi, a preco by nieco take platili colnici, ze ano.
Tady je vtip právě v tom, že nakupuju věci s vyšší hodnotou, kde mě řekněme, doprava za pětibábu (tj. 20€) nesere. Protože Global Shipping Program funguje skvěle, ale je "drahej". Výhodou je, že přijímce i odesílatel nic neřeší a všechno je v režimu "samoseto". Je pravda, že pošta a automatickým výběrem cla teď taky vlastně funguje v režimu "samoseto", jenže blbé je, že někdy dojde k proclení dvakrát (e-krám není nutně jen svět ebaye). Furt je to ale řekněme menší zlo, jak hádání se s úředníkem někdde v celnici a neskutečné protahování a osery přes papír.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

v ramci drahsich zasielok (ktore by colnik aj tak chytil) asi jo, ale chcelo by to vratit oslobodenie drobneho bordelu (napr vsetko pod 22e bez poplatkov ako kedysi).
ObrázekObrázek
Petrik9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrik9 »

ps47 píše: stř črc 06, 2022 10:47 am v ramci drahsich zasielok (ktore by colnik aj tak chytil) asi jo, ale chcelo by to vratit oslobodenie drobneho bordelu (napr vsetko pod 22e bez poplatkov ako kedysi).
To si myslím, se už nevrátí, vzhledem k tomu že prvotní nápad byl v brusele a všichni to nějak museli implementovat. U nás se to naštěstí trochu protáhlo, což jsem samozřejmě využil. Blbý je, že je to věc politiky a tu sem tahat fakt nechci. Nejsem ale radikál, každopádně to nevidím dobře ať tam sedí jakákoliv barvička, protože to dopadne vždycky tak nějak na stejno.

Upřímně ale, čekal jsem to daleko horší. Že to pošta nebude absolutně stíhat (řekl bych, že je to teď nastejno jako před zrušením limitu, tedy někdy to projde rychle, někdy to tam hnije měsíc) - pokud to jde přes ČP a musí se clít. Stejně jako jsem čekal větší raketu za celní řízení (to bylo u ČP myslím fixně 200Kč+daň+clo), teď to vychází o nějakou korunu levněji (což je překvapivé), DHL chtělo pětibábu nebo 600.

Ono kdyby chtěli být fakt hodní, tak by mohli i zásilky agregovat, čili kdyby jsi objednal od 50 různých prodejců propisky a ČP dostalo avízo, že přifrčí balík ze zahraničí, tak i s tou kontejnerovou dopravou bych řekl, že během proclívání první zásilky by dostali avízo o další. Já vím, byla by v tom práce, stálo by to nějakou člověkohodinu, ale běžnému frantovi, by to hodně zjednodušilo život. Prostě když už chce ten stát daň, tak dobře, ať jí má, ale ať režije s tím spojené nebuzerujou občana víc, než ta daň samotná (což se mnohdy děje). Jenže jak znám státní instituce, tak je to asi zbytečné plýtvání energií, protože zatím nic nenasvědčuje tomu, že by něco chtěli dělat opravdu pro lidi :)
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Tak o tohle se musim podelit. Pred par dny jsem na Aliku zahlid vetracek 1703 a rekl si, ze ho asi potrebuju. Tovar 0,84€ a postovny 0,65€, to jsem tam nemoh nechat. Nevim, co Cinana popadlo, ale asi to poslal raketou, protoze za 4(!) dny jsem dostal vyzvu k doplneni dokumentu k celnimu rizeni. Prvotni reakce byla se tim vubec nezabyvat, ale behem dne dvou ve me dozrala takova potreba na tu celni postu dojet a zeptat se tam, jestli jsou na sebe pysny. Nemam ted vubec cas, tak jsem si rikal, ze kdyz uz tam pojedu, tak by to melo stat za to, treba by to mohlo skoncit i ve zpravach.:-)
Ale procitanim linku jsem zjistil, ze to asi vubec nemaji celnici, ale Ceska Posta, ktera po me bude chtit 110,- kdyz dokumenty doplnim, nebo 150,- kdyz to nedoplnim, pokud jsem spravne pochopil ty jejich :puke: . A rvat na postaky, to nema cenu, to dela uplne kazdej a jsou vuci tomu uplne imunni. Takze si asi jen pockam, jak presne si myslej, ze ze me dostanou tech 150,-.
Odpovědět